FRIXOS  &  BYRON
ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
 
Β. ΑΗΔΩΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η εταιρία μας

Τα έργα μας

Αναζήτηση Ακινήτων

Υπηρεσίες

Εργαλεία

Η περιοχή μας

Γενικές πληροφορίες
Ιστορία
Αρχαιολογικοί χώροι
Πρεσβείες

Πάργα Κάμερα

Ηγουμενίτσα Κάμερα

Σύβοτα Κάμερα

Επικοινωνία


ΠΑΡΓΑ
Σπύρου Λιβαδά 2
Τ.Κ. 48 060
Πρέβεζα
Τηλ: +30 26840 32887
Κιν: +30 6938 551049

Διαδραστικός χάρτης

Γενικές πληροφορίεςΣυντάχθηκε: 26/03/2012

Νομός Θεσπρωτίας

Ο Νομός Θεσπρωτίας, ή Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (κατά Σχέδιο Καλλικράτης), είναι ένας από τους 52 νομούς της Ελλάδας, ο βορειοδυτικότερος της ηπειρωτικής χώρας και πιό συγκεκριμένα ένας από τους τέσσερις νομούς της γεωγραφικής και διοικητικής περιφέρειας της Ηπείρου. Ανήκει στους ακριτικούς νομούς της χώρας. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Ηγουμενίτσα.

Συνορεύει βόρεια με την Αλβανία, ανατολικά με το Νομό Ιωαννίνων, νότια με το νομό Πρεβέζης και δυτκά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος. Συνολική έκταση 1.515 τ.χλμ.

Γενικά ο νομός είναι κατά 70% ορεινός, 24,7 % ημιορεινός και μόλις το 5,3 πεδινός.

Η ακτογραμμή του νομού Θεσπρωτίας εκτείνεται από Β-ΒΔ (αλβανικά σύνορα), ακρωτήριο Στύλος, προς Ν-ΝΑ. ακρωτήριο Βαρλαάμ, συνεχίζοντας στο νομό Πρεβέζης με τις ακόλουθες εγκολπώσεις - διαμορφώσεις από Β. προς Ν.: όρμος Αετού, λιμένας Παγανιάς, όρμος Χαλκιάς, ακρωτήριο Στροβίλι, όρμος Σαγιάδας, ακρωτήριο Καλαμάς και προ αυτού η νησίδα Ξεράδι, όρμος Βάλτου, όπου παρατηρούνται μεγάλες προσχώσεις από τις εκβολές του ποταμού Καλαμά, ακρωτήριο Βατάτσας, με την έναντι νησίδα Πρασσούδι. Στη συνέχεια ακολουθεί ο μεγάλος όρμος Ηγουμενίτσας, στο μυχό του οποίου υφίσταται μεγάλη υφαλαύλακα και ο λιμένας Ηγουμενίτσας, προ του οποίου βρίσκεται η νησίδα Αγιονήσι. Ακολουθεί ο όρμος Πλαταριάς, με την έναντι νησίδα Χειρονήσι και νοτιότερα οι νησίδες Άγιος Νικόλαος και Μαύρο Όρος, όπου και το νότιο σημείο διέκπλου του στενού της Κέρκυρας. Ακολουθεί νοτιότερα το ακρωτήριο Βαρλαάμ, λίγο μετά του οποίου συνεχίζεται η ακτογραμμή του νομού Πρεβέζης.

Το κλίμα του νομού, γενικά στα παράλια είναι μεσογειακό, και βαθμιαία στο εσωτερικό ηπειρωτικό.


Νομός Πρέβεζας

Ο νομός Πρέβεζας είναι ένας είναι ένας από τους 52 νομούς της Ελλάδας και πιό συγκεκριμένα ένας από τους τέσσερις νομούς της διοικητικής περιφέρειας της Ηπείρου.

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της Ηπείρου. Συνορεύει προς βορρά με τους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, ανατολικά με το νομό Άρτας και δυτικά βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος.

Ο πληθυσμός του φτάνει τους 59.356 κατοίκους (απογραφή 2001) και έχει πρωτεύουσα την Πρέβεζα.

Οκτώ δήμοι (Πρεβέζης, Ανωγείου, Ζαλόγγου, Θεσπρωτικού, Λούρου, Πάργας, Φαναρίου και Φιλιππιάδος), καθώς και μία κοινότητα (Κρανιάς), συνθέτουν διοικητικά το νομό.

Η θέση του νομού, η μορφολογία και το κλίμα του ήταν από τα βασικά πλεονεκτήματα που τον έφεραν στην επιφάνεια και τον ανέδειξαν σε σταυροδρόμι πολιτισμών. Τα διάσπαρτα σε όλο το νομό δημιουργήματα των αρχαίων χρόνων, παντρεμένα με το σήμερα δίνουν ένα μοναδικό χαρακτήρα που συνδυάζει την ιστορική εξέλιξη του νομού με το σήμερα. Βασικές ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία. Πρώιμα φρούτα και λαχανικά, εσπεριδοειδή, λάδι, ελιές και δημητριακά είναι τα κύρια προϊόντα του νομού. Με τον Νόμο 3852/2010 "Καλλικράτης" η Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας σε Νομούς καταργείται, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καταργούνται, και θεσμοθετείται η διαίρεση σε περιφέρειες, εδώ "Περιφέρεια Ηπείρου", με 3 Δήμους, Πρέβεζας (Πρέβεζα), Πάργας (Καναλάκι) και Ζηρού (Φιλιππιάδα).


Νομός Ιωαννίνων

Τα Ιωάννινα γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου με 70.203 κατοίκους (2001).

Η επίσημη ονομασία του ΟΤΑ είναι Δήμος Ιωαννιτών και συμπεριλαμβάνει τα γειτονικά χωριά. Ο κάτοικος ονομάζεται Ιωαννίτης, Ιωαννήτισσα, ή κοινώς Γιαννιώτης και Γιαννιώτισσα.

Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις.

Η διάνοιξη της Εγνατίας οδού συνδέει οδικά τη δυτική με την βόρεια και ανατολική Ελλάδα. Στην πόλη υπάρχουν δύο νοσοκομεία (Το Γενικό Κρατικό "Χατζηκώστα" και το "Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Δουρούτη").

Στα Ιωάννινα εδρεύει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με 17 τμήματα και περίπου 20.000 φοιτητές. Επίσης στα Ιωάννινα φιλοξενούνται και τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, με έδρα την Άρτα. Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα, που παράκειται της πόλης. Άξιο αναφοράς είναι και το νησάκι της λίμνης (νήσος Ιωαννίνων), στο οποίο βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η τελευταία κατοικία του Αλή Πασά. Υπάρχουν επίσης έξι μοναστήρια , το παλιότερο του Αγίου Νικολάου (Ντίλιου) ή Στρατηγοπούλου του 11ου αιώνα, του Αγίου Νικολάου (Σπανού) ή Φιλανθρωπινών από το 1292 μ.Χ., του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1506 μ.Χ.), της Ελεούσης (1570 μ.Χ.), του Αγίου Παντελεήμονος (17ου αιώνα) και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1851 μ.Χ.). Στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (Σπανού) ή Φιλανθρωπινών δίδαξαν κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο λόγιος Αλέξιος Σπανός, οι μοναχοί Πρόκλος και Κομνηνός και οι αδελφοί Αψαράδες, Θεοφάνης και Νεκτάριος. Τρία χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται το σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, μήκους περίπου 830 μέτρων και εκτάσεως περίπου 14400 τ.μ. . Το σπήλαιο ανεκαλύφθη από κατοίκους της πόλεως που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιον από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων το 1940.


Νομός Άρτας

Ο νομός Άρτας είναι ένας είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και πιό συγκεκριμένα ένας από τους τέσσερις νομούς της διοικητικής περιφέρειας της Ηπείρου.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η Άρτα.

Από τα γεωργικά προϊόντα της περιοχής πολύ γνωστά είναι τα εσπεριδοειδή.

Η σημερινή Άρτα είναι κτισμένη πάνω στην αρχαία Αμβρακία, στην αριστερή όχθη του ποταμού Αράχθου και ανεβαίνει αμφιθεατρικά στους βoρειοδυτικούς πρόποδες του λόφου, που από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα ονομάζεται Περάνθη.

Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 40.000. Απέχει απ' την Αθήνα 360 χλμ. Την κοσμούν οι βυζαντινές της εκκλησίες, το κάστρο της, το ρολόϊ της, αξιόλογα νεοκλασικά κτίρια και πάνω απ' όλα το θρυλικό Γεφύρι της.

H Aρτα είναι έδρα του ΤΕΙ Ηπείρου. Από μέσα της περνάει ο εθνικός δρόμος Αντιρίου - Ιωαννίνων με δυνατότητα παράκαμψής της από το τμήμα της "Ιονίου Οδού" που έχει δοθεί στην κυκλοφορία. Μεγάλο μέρος του κέντρου της είναι πεζοδρομημένο. Κυριότερο τουριστικό πόλο έλξης αποτελούν το θρυλικό "Γεφύρι" της και η Βυζαντινή εκκλησία "Παναγία η Παρηγορήτισσα".

Στις όχθες του ποταμού της κατασκευάζεται πάρκο με τεχνητή λίμνη.

Καύχημά της η γυναικεία ομάδα χάντμπωλ που κατέχει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για πολλά χρόνια.
Υπάρχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι με πλούσια δράση και θεατρική δραστηριότητα, Αθλητικοί Σύλλογοι, Υπαίθριο Θέατρο στο Κάστρο, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Εκθεσιακό Κέντρο.

Φόρμα Πώλησης Ακινήτου   -    Φόρμα Ζήτησης Ακινήτου   -    Επικοινωνία

Copyright © 2010 - 2022 FRIXOS & BYRON. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.

Αναζήτηση